Silo kvaliteet on piimatootmise tõhususe ja looma tervise seisukohalt kriitilise tähtsusega. Viimaste aastate teadusuuringud ja keskkonnanõuded on loonud vajaduse uue põlvkonna silokindlustuslisandite järele, mis aitavad vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid, parandada valgu kasutamise efektiivsust ning piirata soovimatute mikroorganismide arengut. Käesolev artikkel käsitleb Lacteolus’e kasutusvõimalusi silo valmistamisel ning taimede bioaktiivsete ühendite (PBC) mõju loomasöötade kvaliteedile ja mäletsejaliste produktiivsusele.
Lacteolus’e roll silo kvaliteedi parandamisel
Lacteolus on uue põlvkonna silokindlustuslisand, mille ülesandeks on tagada saagi kvaliteedi, kuivaine ja energia säilimine. Preparaat piirab taimede proteolüütilist aktiivsust, klostriidide kasvu ja aeroobsete mikroorganismide arengut. Lisaks aitab Lacteolus vähendada metaaniheitmeid, parandades samal ajal piimakarja valgu kasutamise efektiivsust.
silokindlustuslisandi spetsiifilised koostisosad võimaldavad sihipäraselt mõjutada ka pärmseente ja hallitusseente kasvu, mis muidu ohustavad silo aeroobset stabiilsust. Seetõttu on Lacteolus sobiv lahendus tänapäeva farmidele, kus tootlikkuse ja keskkonnahoiu tasakaal on järjest olulisem.
PBC – taimede bioaktiivsete ühendite potentsiaal
PBC (plant bioactive compounds) pakuvad lisavõimalusi silo kvaliteedi ja loomasöötade efektiivsuse parandamiseks. Nende ühendite toimemehhanismid hõlmavad:
-
Taimse valgu kaitset liigse lagunemise eest, mis viib lahustuva lämmastiku vähenemiseni ja parema omastamiseni loomade poolt.
-
Metaani (CH4) heitmete vähenemist, mis aitab kaasa rohelisemale tootmisele.
-
Loomade tervise paranemist, kuna PBC omavad antimikroobseid, antihelmintilisi ja antioksüdantseid omadusi.
-
Liha ja piima kvaliteedi paranemist, sealhulgas suurem polüküllastumata rasvhapete (PUFA) sisaldus.
In vivo katsed on näidanud, et PBC-d sisaldavate silode tarbimisel väheneb vatsas NH3 vabanemine sööda lämmastikuühiku kohta. See tähendab suuremat mitte-NH3-N voogu peensoolde, mis vastab lagundamata või osaliselt lagundatud söödavalgule ning suurendab lämmastiku kasutamise efektiivsust.
Mikroobide kontroll ja aeroobne stabiilsus
Silo riknemisel mängivad võtmerolli pärmseened, mis kasutavad laktaati energiaallikana ning põhjustavad piimhappe lagunemist. Selle tulemusena tõuseb silo pH, mis soodustab kahjulike bakterite ja hallitusseente (nt Aspergillus, Fusarium, Penicillium) kasvu. Lactobacillus’e eri liigid, mida kasutatakse Lacteolus’e koostises, aitavad neid protsesse tõhusalt kontrollida:
-
L. plantarum ja L. rhamnosus alandavad pH-d;
-
L. buchneri parandab aeroobset stabiilsust;
-
L. farciminis toodab feruulhappe esteraasi;
-
Lactococcus lactis toodab rakuseina lagundavaid ensüüme.
Järva PM kogemuslugu
Silode valmistamisel on mitu eesmärki, hea toitainete sisaldus, hea seeduvus ning stabiilsus. Tihti lepivad ettevõtted sellega, et on normaalne kogu silohoidla ulatuses tõsta kõrvale 15-20 cm paksune kiht silo. Proovisin sellel aastal veidi teistsugust bioloogilist silokindlustus lisandit. Augsti lõpuks oli kasutatud ära 900t esimese niite silo, mille KA% oli 25. Selle 900t puhul tõsteti kõrvale 25t sööta. Arvestades, et silo hoiustati aunades oli tulemus igati hea. Keskmine energiaväärtus oli 10,5 MJ ja proteiini vahemik 17-18,5%. Võihapet proovides ei esinenud ning piimhape oli kõikides proovides ülekaalus. Silo lõhn oli meeldiv, maitse sarnane hapukapsale ning silos olevad suhkrud muutis käed kleepuvaks. Ühes kohas, kus kilel oli kahjustus oli vaja eemldada ainult mõne cm paksune kiht, sest selle all olev silo oli värske ja kvaliteetne.
Kokkuvõte
Lacteolus ja taimede bioaktiivsed ühendid (PBC) moodustavad koos uuendusliku lähenemise silo valmistamisel. Need aitavad parandada silo kvaliteeti, suurendada mäletsejaliste produktiivsust ning vähendada negatiivset mõju keskkonnale. Tulemuseks on mitte ainult kõrgem piima ja loomsete saaduste kvaliteet, vaid ka jätkusuutlikum põllumajandus, mis vastab nii tootjate kui ka tarbijate kasvavatele ootustele.