Eesti seakasvatajate sõnum on selge – meil toodetud liha on kvaliteetne, lühikese tarneahelaga ja parim meie rahva tervisele.
“Eelistades kodumaist toetame muidugi kohalikku tootjat, aga samaoluline on mõelda teemale laiemalt – kui me toetame kodumaist toidutootmist, siis see saab areneda ja kasvab ka meie isevarustatuse osa, misläbi kasvab ka meie riigi toidujulgeolek. Ja tegelikult teades, kui kvaliteetne on kodumaine toode, toetame me ka oma tervist,” rõhutab saates Eesti Tõusigade Aretusühistu juhatuse esimees, Anu Ait OÜ juht Anu Hellenurme.
„Oluline on mõelda, kust tuleb importliha ja milline on selle koostis, kui palju on kasutatud loomi kasvatades antibiootikume. Ehk ma jõuan selleni, et me ei tohiks osta vaid hinda,“ sõnas Hellenurme. „Me tegelikult ei tohiks osta hinda, vaid me peame ostma tervist ja tervis ongi kallis.“
Saates saab sõna ka Kõpsta Seafarmi juhatuse esimees Timo Vunder, kes kommenteerib sektori üldist olukorda.
„Eesti seakasvataja hetkeseis on oluliselt parem kui kaks aastat tagasi. Kui toona olime sügavas kriisis, kus teravilja hind oli äärmiselt kõrge ja sealiha kokkuostuhind peaaegu olematu, siis täna on seakasvataja seis parem, sest turupositsioon on paremaks läinud. Nimelt on nõudlus kasvanud, kuna vahepeal on Euroopas vähendatud kõvasti sealiha tootmist ja ka teraviljaturu madalamad hinnad toetavad meie tegevust,“ kirjeldas olukorda sektoris Vunder.
Saadet juhib Põllumajandus.ee juht Meelika Sander-Sõrmus.
Saadet saab järele kuulata SIIT
Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuni 2024